Verhalen uit De Lariks

Marconistraat

M

Nobelprijs voor de Natuurkunde in 1909

Guglielmo Giovanni Maria Marconi was, zijn naam verraadt het deels, een Italiaanse natuurkundige en uitvinder. In 1874 werd hij geboren in Bologna. Zijn vader was een landeigenaar. Zijn moeder was Annie Jameson, kleindochter van de oprichter van de Jameson Whiskey distilleerderij.

Niet geïnteresseerd in school
Zijn ouders waren rijk. Zijn eerste onderwijs kreeg Guglielmo dan ook van een privé-leraar aan huis. Maar hij was erg lui. Nou ja, hij was gewoon niet geïnteresseerd in schoolwerk. En daarnaast was zijn Italiaans door zijn opvoeding in het Iers/Engels ook geen succes.

Toch kreeg hij, ondanks dat hij het toelatingsexamen van de universiteit niet had gehaald, kans om lessen natuurkunde te volgen. De buurman, Augusto Righi, was hoogleraar natuurkunde.

Hij gebruikte handig het zakelijke netwerk van zijn familie

Radiogolven
Al op zijn 16e begon hij met experimenteren met radiogolven. Het lukte hem om signalen draadloos te versturen over 2,5 kilometer. Tot die tijd werden ze via kabels verzonden. Marconi hing daarvoor, als eerste, radio-ontvangers op aan een mast. Het Italiaanse woord daarvoor is antenna. Zo vond hij dus de radioantenne uit.

In 1896 emigreerde hij naar Engeland omdat hij daar meer kans had zijn techniek verder te ontwikkelen. Hij was een echte ondernemer en gebruikte handig het zakelijke netwerk van zijn moeders familie.

Marconist en morsecode
In 1896 kreeg hij als eerste octrooi voor draadloze telegrafie. En het bereik van de berichten groeide tot wel 3200 Km in 1901. Met een seinsleutel werd de zender in en uitgeschakeld, en het signaal werd in piepjes opgevangen. Marconi gebruikte daarvoor de code die Samuel Morse in 1835 had uitgevonden.

Nobelprijs in 1909
Zijn telegrafiesysteem bleek bijzonder geschikt als communicatiemiddel op schepen. Noodoproepen werden door masten aan de kust opgevangen en zo konden reddingsboten snel uitvaren. De bediener van de seinsleutel en ontvanger aan boord van een schip werd Marconist genoemd.

Marconi was eigenlijk meer een amateur dan een wetenschapper. Misschien maakte dat hem goed in het vinden van praktische toepassingen van de wetenschap. In 1909 kreeg hij de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Die deelde hij met Karl Ferdinand Braun, die zowel radiozenders als ontvangers rond 1900 enorm had weten te verbeteren.

Schatten van Assen
Midden: Marconi in fascistisch tenue, 1934.

Meer over de straatnamen in De Lariks lezen? Scroll naar beneden of klik hier!

Guglielmo Marconi stierf in 1937. Hij kreeg een staatsbegrafenis, van Mussolini. Hij was al sinds 1923 een aanhanger van het fascisme.

Bron: Wikipedia
Engels filmpje over Marconi

Over de auteur

Kaj van der Plas

Samen met Mijn Buurt Assen en ICO centrum voor kunst en cultuur zoekt verhalenkunstenaar Kaj van der Plas naar de mooie verhalen uit De Lariks in Assen. Hij trekt van december tot maart door de buurt en gaat in gesprek met bewoners. Wat is het geheim van hun wijk? En wat verbindt ze met elkaar?

Reageer

Verhalen uit De Lariks

Nieuwste verhalen

Onderwerpen

Over het project

Samen met Mijn Buurt Assen en ICO centrum voor kunst en cultuur zoekt verhalenkunstenaar Kaj van der Plas naar de mooie verhalen uit De Lariks in Assen. Hij trekt van december tot maart door de buurt en gaat in gesprek met bewoners. Wat is het geheim van hun wijk? En wat verbindt ze met elkaar?

Vraag of tip?

Stuur Kaj een e-mail.