Verhalen uit De Lariks

De kaart van Kees

D

Schatkaart van De Lariks door kinderen

De jongen Kees loopt van school naar huis. En komt daarbij allerlei schatten tegen. Die schat van een buurvrouw bijvoorbeeld. En die mooie boom. Aan de hand van dit verhaal gingen zes leerlingen van de Theo Thijssenschool aan de slag om hun eigen schatkaart te tekenen.

Een schatkaart tekenen
Kaj van der Plas vroeg kunstdocent Yvette van der Aa om voor hemeen toffe kunstles te ontwikkelen bij de Schatten van Assen. Zij kwam met een prachtig verhaal. 6 Kinderen uit groep 6 t/m 8 maakten er onder Kaj’s leiding een eigen schatkaart bij.

Bommen en granaten
Welke schatten kom je onderweg tegen? Waar ruikt het lekker? Waar is het mooi? Een paar meiden tekenden hun routekaart vol schatten. Een meisje vond het niet zo lukken en ging halverwege over in het grovere werk. En de jongens maakten van hun kaart een soort Fortnite Battle Royale-plattegrond. Inclusief bommen en granaten 🙂

Het resultaat
Dit is het resultaat van meer dan een uur hard werken. En vraag jezelf eens af: welke schatten kom jij onderweg tegen in jouw eigen buurt? In de Lariks of een andere wijk?

De kinderen en hun kaarten

De jongen Kees
Oh en het verhaaltje over Kees ging zo:

Kees was een bijzondere jongen die lang geleden in deze wijk woonde.
Kees liep op een hele bijzondere manier. Een soort huppel, hinkel, renbeweging was het. (later in een boek noemden ze het de zwembadpas, dus Kees werd later beroemd).

Hij deed dit gewoon voor de leuk, niet omdat hij iets aan zijn been had of zo. Nee, Kees was een beetje, nou gewoon, Kees.

Kees vindt het leuk om naar school te gaan. (zie je hem lopen met zijn bijzondere loop?) Hij ziet zoveel mooie dingen onderweg van school naar huis en van huis naar school en dikwijls komt hij dan ook te laat.

Elke dag neemt Kees een andere weg. De ene keer loopt hij snel, de andere keer loopt hij langzaam. Hij kijkt altijd goed of hij nieuwe schatten kan ontdekken. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat Kees schatten spaart.
Hij groet iedereen altijd vriendelijk en vrolijk. En iedereen groet altijd vriendelijk en vrolijk terug. Eigenlijk is Kees zelf een Schatje.

Dan, op een dag, besluit Kees om de weg een keertje achteruit te lopen. Hij heeft er plezier in en loopt steeds sneller. Klatsj, beng, boem, bats, bam!
Ineens ziet hij alles achterstevoren en op de kop!

Kees is gevallen over een stoeptegel. Je kent ze wel, van die stoeptegels die net iets uitsteken.
Hij is versuft en kijkt wazig om zich heen. Ziet hij daar iets glinsteren onder de stoeptegel? Hij tilt de tegel op en vind zowaar een schatkist!
Het is echt oud. Tenminste…

Kees maakt de kist open en vind daarin allemaal oude kaarten met verhalen over de wijk. Huh? Op elke kaart staat in grote letters de schatten van Assen

Hoe kan dat nou? Waarom zou iemand kaarten verstoppen van deze wijk?

Ontmoetingsplek
Bedankt aan de Theo Thijssenschool voor het faciliteren van deze les. De laatste activiteit van de Schatten van Assen in de Lariks. Oh wacht! 25 mei werd de speciale Schatten van Assen-krant gelanceerd. En begon het werken aan een ontmoetingsplek door en voor bewoners van de wijk. Op de hoek van de Van Heuven Goedhartlaan en de Einsteinlaan, bij de vijver naast De Wijde Blik. Ga er eens kijken!

Over de auteur

Kaj van der Plas

Samen met Mijn Buurt Assen en ICO centrum voor kunst en cultuur zoekt verhalenkunstenaar Kaj van der Plas naar de mooie verhalen uit De Lariks in Assen. Hij trekt van december tot maart door de buurt en gaat in gesprek met bewoners. Wat is het geheim van hun wijk? En wat verbindt ze met elkaar?

Reageer

Verhalen uit De Lariks

Nieuwste verhalen

Onderwerpen

Over het project

Samen met Mijn Buurt Assen en ICO centrum voor kunst en cultuur zoekt verhalenkunstenaar Kaj van der Plas naar de mooie verhalen uit De Lariks in Assen. Hij trekt van december tot maart door de buurt en gaat in gesprek met bewoners. Wat is het geheim van hun wijk? En wat verbindt ze met elkaar?

Vraag of tip?

Stuur Kaj een e-mail.